RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 1158

9 грудня 2016 року

Відкрита лекція «Історія італійської мови»

Відкрита лекція «Історія італійської мови»

Сучасна італійська мова це відмінна від інших європейських мов, особлива мова, що виникла в епоху Середніх віків


У Каразінському університеті відбулася відкрита лекція професора італійської лінгвістики Університету імені Габріелє д’Аннунціо міст К’єті та Пескара Антоніо Сорелла «Історія італійської мови». Ініціаторами проведення заходу виступили Українсько-Італійський академічний центр університету та кафедра романської філології факультету іноземних мов.

У ході лекції Антоніо Сорелла познайомив слухачів з особливостями виникнення та розвитку італійської мови. «Сучасна італійська мова — це відмінна від інших європейських мов, особлива мова, що виникла в епоху Середніх віків. Падіння Римської імперії поклало початок поступового процесу змішування латинської мови з мовами племен та народностей, що населяли тогочасну Європу. Саме це призвело до виникнення італійської мови», ― зазначив професор.

Розглядаючи письмові джерела, лектор відзначив, що перші спроби використання італійської мови датуються IV сторіччя. У ІХ сторіччі латина продовжувала використовуватися при складанні письмових документів, проте більшість населення вже розмовляла давньою італійською мовою. В нотаріальних паперах того часу одночасно використовувалися мовні конструкції латинської та італійської мов. На думку професора Антоніо Сорелла, дослідження процесу виникнення мови є неможливим без вивчення історичного контексту. Становленню італійської мови сприяв економічний підйом італійських міст, розвиток торгівлі та банківської справи.

Професор відзначив, що літературна італійська мова сформувалася на основі тосканського діалекту. Зупинився на тому, яким чином слова трансформувалися з латинських в італійські, відмінностях у словотворенні, заміні системи відмінків, що використовується у латині, системою прийменників.

Матеріал з univer.kharkov.ua