RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 2148

19 квітня 2013 року

Харківські вчені у Бєлгороді: зустрічі з Т.А. ван Дейком

Харківські вчені у Бєлгороді: зустрічі з Т.А. ван Дейком

Харківські вчені факультету іноземних мов відвідали лекцію Т.А. ван Дейка у Бєлгороді.

15 березня 2013 року представницька делегація вчених факультету іноземних мов у складі професорів І.С. Шевченко, Є.І. Морозової, А.П. Мартинюк, Л.В. Солощук, доцентів І.Є. Фролової, О.А. Чорновол-Ткаченко та багатьох аспірантів відвідала Бєлгородський національний дослідницький університет, де взяла участь у лекції та презентації монографії «Дискурс і влада» (2008) видатного сучасного лінгвіста Т.А. ван Дейка. У ході жвавої наукової дискусії було розглянуто найбільш гострі проблеми аналізу дискурсу, важливі як для Харківської, так і для Європейської наукових шкіл.

Ван Дейк є визначним представником критичного дискурс-аналізу, займається проблемами соціальної і політичної обумовленості мовних явищ. Автор понад 250 статей та близько 60 монографій з соціолінгвістичної і дискурс-аналітичної проблематики, що принесли йому світову популярність, серед яких: «Текст і контекст. Дослідження в галузі семантики і прагматики дискурсу» (1977), «Расизм і преса» (1992), «Ідеологія» (1998), «Суспільство і дискурс. Як соціальний контекст впливає на мову» (2008) тощо. Засновник і редактор впливових галузевих журналів Discourse and Society, Discourse Studies, Discourse and Communication. Зараз професор ван Дейк працює в Університеті Помпеу Фабра (Барселона, Іспанія). 

У монографії «Дискурс і влада» (2008) представлені результати багаторічних досліджень автора, присвячених проблемам дискурсивної репрезентації і конструювання владних відносин — від мови ЗМІ до політичних дебатів. Книга була перекладена багатьма мовами; в російському перекладі публікується вперше (М.: Ліброком, 2013).