RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 266

23 травня 2023 року

В рамках циклу онлайн лекцій для молодих вчених України пройшла лекція д-ра філол. наук. проф. Алли МАРТИНЮК «Лінгвокультурні моделі світобачення і переклад»

В рамках циклу онлайн лекцій для молодих вчених України пройшла лекція д-ра філол. наук. проф. Алли МАРТИНЮК «Лінгвокультурні моделі світобачення і переклад»

Дякуємо усім за участь!

20 травня 2023 р. в рамках циклу онлайн лекцій для молодих вчених України «НАУКОВЦІ КАРАЗІНСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ: КЛАСИКА, ЩО ПЕРЕБОРЮЄ ВІЙНУ» пройшла лекція д-ра філол. наук. проф. Алли МАРТИНЮК «Лінгвокультурні моделі світобачення і переклад»

Дослідниця зосереджує увагу на моделях взаємодії особистості і світу, місці емоцій в цій взаємодії. Зясовано, що англійській моделі світобачення суб’єкт сприймає і описує оточуючий його світ як відсторонений спостерігач, який ідентифікує/ категоризує сутності, надає їм відповідної оцінки і раціонально діє стосовно цих сутностей. Світ уявляється таким, що існує в причинно-наслідкових рамках і тому є контрольованим і прогнозованим. Натомість в українській моделі світобачення суб’єкт сприймає і описує світ як безпосередній учасник взаємодії з цим світом, який поєднує ідентифікацію/ категоризацію сутностей з їх емоційною оцінкою і діє стосовно цих сутностей, постійно відчуваючи на собі їх зворотну дію. Світ уявляється таким, що існує скоріше у варіативно-вірогідних, аніж причинно-каузативних рамках і відтак далеко не завжди є прогнозованим і контрольованим.

З відеозаписом лекції можна ознайомитися з посиланням: