RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 310

7 лютого 2023 року

​Попри все, викладачі кафедри східних мов та міжкультурної комунікації не припиняють підвищувати кваліфікацію!

​Попри все, викладачі кафедри східних мов та міжкультурної комунікації не припиняють підвищувати кваліфікацію!

Дякуємо за плідну працю!

У воєнний час, щоб хоч якось відволіктись від дійсності, постійно вдосконалюватися, отримати новий досвід, знайти нових друзів з усього світу, мати можливість розповісти про нашу чудову країну, наше місто, наш Університет, доктор філософії (PhD) старший викладач кафедри східних мов та міжкультурної комунікації Станіслав НАУМЕНКО пройшов онлайн-курс “Language and Communication across Cultures” з підвищення кваліфікації від Яманаського університету (Японія, префектура Яманасі, м. Кофу). Цей курс допоміг розвинути своє розуміння та знання спостережень і висновків з посиланням на взаємозв'язок між мовою, спілкуванням і культурою з різних міждисциплінарних точок зору, а також стати більш чутливим до використання своєї мови та міжкультурних відмінностей у спілкуванні, надав знання та навички для успішної взаємодії з людьми з інших культур. Щотижневі інтерактивні лекції та практичні заняття познайомили з ключовими темами:

1.Культура та Ідентичність;

2.прихована культура;

3.стереотипи;

4.слова, слова, слова;

5.спілкування без слів;

6.різноманітність культур і звичаїв;

7.сприйняття;

8.стилі спілкування;

9.цінності;

10.глибина культури;

11.культурний шок і культурна адаптація.

Наприкінці курсу кожна з груп повинна була представити презентацію проекту з обраної тематики. Група Станіслава Сергійовича обрала тему: «Стереотипи». Японці дуже зацікавлені нашою країною, нашою культурою, їм подобаються наші українські пісні. Друг Станіслава Сергійовича, Юкінорі з острову Окінава, вивчив та заспівав українською мовою пісню, яка вже стала хітом та мабуть улюбленою піснею усього світу «Ой у лузі червона калина». Ми всі можемо вчитися один у одного і навіть навчати один одного через власний досвід і роздуми про культуру в різних контекстах спілкування.

Під час зимових канікул, скориставшись нагодою, Науменко Станіслав Сергійович доєднався до «Китайського мосту – традиційна китайська медицина (ТКМ) Культура та охорона здоров’я» — це онлайн-програма обміну для тих, хто вивчає та викладає китайську мову за кордоном, організована Тяньцзінським університетом іноземних мов. Ця програма мала на меті познайомити викладачів та китайських ентузіастів з культурою Китаю та отримати знання з охорони здоров’я, а також показати чарівність традиційної китайської медицини. За допомогою цього курсу Станіславу Сергійовичу вдалося підвищити свої знання з китайської мови рівня 高级 (Advanced), китайської літератури, китайської медицини та охорони здоров’я. Викладачка Лі вела присутніх у подорож Музеєм лікувального вина, щоб вони могли відчути зв’язок між традиційною медициною та сучасним життям і оцінити чарівність культури китайської медицини в сучасних технологіях. Наприкінці курсу заліковим завданням було написати есе за темою: «Моя історія вивчення китайської мови» та записати відео з виконанням традиційної китайської гімнастики. Якось так вийшло, що матуся Станіслава Сергійовича займається гімнастикою Тайцзі-ціґун вже понад 10 років. Коли він був іноземним студентом у Китаї, знайшов для неї ці вправи та заохочив її. Тому домашне завдання з гімнастики вирішили, що буде показувати вона. Це вразило викладача, всю групу та навіть керівника Тяньцзінського університету іноземних мов. Станіслав Сергійович дуже радий, що йому пощастило доєднатися до онлайн-курсів. Він сподівається, що наступні підвищення кваліфікації будуть проходити вже не онлайн. Станіслав Сергійович бажає усім нам Перемоги та Миру!

Кафедра східних мов та міжкультурної комунікації пишається науково-педагогічними працівниками та вдячна викладачам, які так активно проходять курси підвищення кваліфікації. Бажаємо усім викладачам натхнення та наснаги!