RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 476

8 лютого 2023 року

​На факультеті іноземних мов 3.02.2023 було проведено ХХІІ наукову конференцію “Каразінські читання: Людина. Мова. Комунікація”

​На факультеті іноземних мов 3.02.2023 було проведено ХХІІ наукову конференцію “Каразінські читання: Людина. Мова. Комунікація”

Дякуємо усім за активну участь!

За 22-річну історію конференція проводиться в дистанційному режимі втретє і вперше – в умовах воєнного стану. Сучасні реалії знайшли відображення і в спрямуванні тем, що обговорювалися: значну кількість доповідей, у тому числі на пленарному засіданні, присвячено образу України в мовній свідомості носіїв світових лінгвокультур.

Іншим фокусом конференції стала спрямованість на збереження традицій українського мовознавства – і Харківської школи зокрема – в сучасних дослідженнях фахівців з іноземних мов. Традиційно нашими колегами досліджуються мовні одиниці та мовленнєві явища германських, романських та східних мов, які розглядаються в багатьох аспектах у контексті різних методологічних парадигм, вивчаються аспекти розвитку іншомовної мовленнєвої компетенції із подальшою апробацією у навчальному процесі, методики теоретичної та практичної підготовки викладачів та перекладачів.

На конференції були представлені 16 ЗВО України та зарубіжжя:Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара, Інститут продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України, Львівський національний університет імені Івана Франка, Університет Матея Бела в Банській Бистриці, Словаччина, Київський національний університет імені Тараса Шевченка, ліцей № 2 м. Конотоп Сумська область,Міністерство закордонних справ України, Національний технічний університет «Харківський політехнічний університет», Полтавський державний медичний університет, Сумський державний університет, Харківський національний медичний університет, Харківський національний педагогічний університет імені Г. С. Сковороди, Харківський національний університет ім. В.Н. Каразіна, Харківський гуманітарний університет «Народна українська академія», Харківський національний університет будівництва і архітектури, Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького. Загальна кількість учасників 95.

Учасників конференції привітала декан факультету, канд. філол. наук. доц. Світлана ВІРОТЧЕНКО.

Пленарне засідання складалося з синхронних, асинхронних та стендових виступів провідних фахівців у галузі лінгвістики, перекладознавства та літературознавства.

Працювало 7 секцій:

І. Україна очима світової спільноти: мовний вимір. Мова в екологічному вимірі. Іноземні мови в сучасному комунікативному просторі.

ІІ. Параметри, стратегії і тактики дискурсу. Семантика і прагматика дискурсу

ІІІ. Перекладознавство

ІV. Мультимодальні тексти. Художні дискурси в літературознавстві

V. Загальні питання методики навчання іноземної мови. Навчання іноземної мови в немовних зво

VІ. Професійна підготовка майбутніх філологів і перекладачів

VІІ . Сучасні підходи до викладання іноземної мови в умовах e-learning

Розмаїття тем представлених доповідей свідчить про широту наукових інтересів вчених: їх дослідження проводяться в галузі організації навчального процесу та контрою якості, мовних одиниць як матеріалу навчання, розвитку окремих компетенцій тих, хто вивчає іноземну мову, використання новітніх технологій в навчальному процесі, особливо під час воєнного стану. навчання професійного та ділового спілкування, перекладу.

Також було проведено дві віртуальні майстерні – з практики художнього перекладу (доц. Антоніна ІВАХНЕНКО) та методики навчання іноземної мови (доц. Алевтина КАЛЮЖНА, доц. Юлія СКРИННІК)

Програма конференції, тези доповідей, сертифікати учасників, звіти керівників секції, додаткові матеріали до доповідей, якими учасники люб’язно поділилися, доступні за посиланням:

https://drive.google.com/drive/folders/1_0EaLO9wlUO3QmsOuw736hhLnScfulIR?usp=share_link

Відеозаписи доповідей пленарного засідання (Youtube):

Частина 1:

Частина 2: