RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 288

6 березня 2023 року

Відкрита лекція доцента Каміли Вороніної в Болонському університеті!

Відкрита лекція доцента Каміли Вороніної в Болонському університеті!

Програма наукового стажування передбачає проведення відкритих лекцій, що організує Інститут перспективних досліджень Болонського університету (Institute of Advanced Studies of the Alma Mater Studiorum - University of Bologna). Метою лекцій є розповсюдження результатів наукових досліджень; їх донесення до широкого кола слухачів: викладачів, науковців, студентів Болонського університету, а також для всіх зацікавлених гостей. Варто відмітити, що будь-яку лекцію можуть відвідати представники різноманітних галузей знань, необов’язково суміжних. Для проведення лекцій керівництво Інституту запрошує професорів провідних університетів світу, чиї дослідження можуть привернути увагу широкого кола зацікавлених осіб.

Наприкінці лютого мені випала висока честь представити на розгляд шановної аудиторії результати власних досліджень у галузі лінгвістики та перекладознавства. 28.02.2023р. відбулася моя відкрита лекція за темою Recreating Sense of Nonsense: https://site.unibo.it/isa/en/events/recreating-sense-of-nonsense

У лекції застосувала комплексний підхід до визначення поняття нонсенсу та його існуючих тлумачень у гуманітарних дисциплінах, зокрема у філософії, логіці, літературознавстві. Окрему увагу приділила визначенню та розумінню цього складного явища у лінгвістичних студіях. Зосередилася на особливостях формування та функціонування лексичного нонсенсу у рамках казок «Пригоди Аліси в країні Див» та «Аліса у Задзеркаллі» засновника літературного жанру нонсенс Льюїса Керролла. Приділила увагу аспекту сприйняття та інтерпретації нонсенсу на всіх його рівнях: від лексичного до текстового. На матеріалі перекладів відомого вірша Jabberwocky французькою та українською продемонструвала спільні шляхи до інтерпретування та, відповідно, до відтворення лексичного нонсенсу в мовах перекладу.

Тематика лекції виявилася цікавою для слухачів; після лекції відбулося обговорення та відповіді на питання присутніх.Лекція відбувалася у змішаному форматі: очному та онлайн. На лекцію до зали Росса палацу Маркезіні (salaRossa, palazzoMarchesini) завітали керівництво Інституту перспективних досліджень, викладачі та студенти Болонського університету. Он-лайн трансляція дозволила приєднатися моїм шановним колегам з Харківського університету. Я дуже вдячна, шановні мої колеги, що знайшли можливість приєднатися та мене підтримати!

Моя найщиріша подяка всім, хто доклав зусиль до проведення цієї лекції, насамперед, керівництву Інституту перспективних досліджень за ідею проведення відкритих публічних лекцій, що дозволяють розповсюджувати результати наукових досліджень, доводити їх до максимально широкого загалу.

Хочу ще раз подякувати всім, без кого моє професійне становлення не відбулося б: нашій потужній школі перекладознавчих та лінгвістичних досліджень та всім-всім викладачам, хто працював зі мною під час практичних та теоретичних занять. Окрема найщиріша подяка науковому керівнику проф. Олександру Володимировичу Ребрію за керівництво дослідженнями та всіляку підтримку на моєму науковому шляху!

Сподіваюсь на скорішу зустріч на моїх наступних лекціях!