RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 299

4 лютого 2024 року

На факультеті іноземних мов Харківського національного університету імені В.Н Каразіна пройшла XXIII наукова конференція з міжнародною участю “Каразінські читання: Людина. Мова. Комунікація”

На факультеті іноземних мов Харківського національного університету імені В.Н Каразіна пройшла XXIII наукова конференція з міжнародною участю “Каразінські читання: Людина. Мова. Комунікація”

​2 лютого 2024 року на факультеті іноземних мов Харківського національного університету імені В.Н Каразіна пройшла XXIII наукова конференція з міжнародною участю “Каразінські читання: Людина. Мова. Комунікація”, яка вже давно стала візитною карткою факультету.

Вдруге конференція проводиться в умовах воєнного стану в онлайн-режимі, а не в славетних стінах університету, який за декілька днів до того відзначив 219 річницю. Страшна реальність війни залишила свій відбиток і на стінах нашої альма-матер, і в дослідженнях науковців – багато доповідей, у тому числі на пленарному засіданні, присвячено образу України та українців у мовній свідомості носіїв світових лінгвокультур.

Учасників конференції, які представляють 6 країн світу та 18 закладів вищої освіти, привітав проректор з науково-педагогічних роботи, доктор юридичних наук, професор, заслужений юрист України Олександр ГОЛОВКО, який відзначив як роль факультету іноземних мов в університетському житті, так і роль мови для людини як особистості.

Ключові доповіді, представлені на пленарному засіданні, відзначалися розмаїттям і актуальністю тем: навчання мов у панорамній віртуальній реальності (проф. Альмур КЕТЦЕР-НЬОЛТГЕ, Лейпциг, Німеччина), концептуальні метафори війни (проф. Світлана ЖАБОТИНСЬКА, Черкаси, Україна), концептуалізація насильства (проф. Ірина ШЕВЧЕНКО, Харків, Україна), іконічність поетичного тексту (проф. Лілія БЕЗУГЛА, Харків, Україна), позиція мовця в ціннісному дискурсі (доц. Юлія СКРИННІК, Харків, Україна), мовна ситуація Парагваю (проф. Ігор ПРОЦЕНКО, Асунсьон, Парагвай), етнолінгвістичний націоналізм (проф. Світлана КРИВОРУЧКО, Харків – Іраті, Україна – Бразилія), погляд німецьких філософів на Україну (проф. Володимир Абашнік, Харків, Україна).

Відеозапис пленарного засідання можна переглянути тут:

Інші доповіді учасників було представлено в шести секціях:

І. Іноземні мови в сучасному комунікативному просторі.

ІІ. Питання когнітивної лінгвістики.Семантика і прагматика дискурсу

ІІІ. Перекладознавство. Методика навчання перекладу

ІV. Комунікативна лінгвістика. Тексти і дискурси

V. Загальні питання методики навчання іноземної мови.

VІ. Навчання іноземної мови в закладах вищої освіти

Програма конференції, збірник тез доповідей, звіти модераторів секцій доступні за посиланням.