RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 964

26 лютого 2016 року

Лекція міжнародного експерта з питань вищої освіти Володимира Бріллера

Лекція міжнародного експерта з питань вищої освіти Володимира Бріллера

Існують чотири критерії вищих навчальних закладів світового рівня: викладачі і студенти світового рівня, необмежені ресурси і сприятливе управління, — Володимир Бріллер


У Каразінському університеті розпочався курс інтерактивних лекцій міжнародного експерта з вищої освіти, виконавчого директора зі стратегічного планування та інституціональних досліджень Інституту Пратта (м. Нью-Йорк, США), професора Володимира Бріллера.

Зі вступним словом до присутніх звернувся ректор, академік Віль Бакіров, відзначивши, що Володимир Бріллер зможе поділитися досвідом стратегічного планування, враховуючи специфіку вищої освіти в Україні, оскільки є нашим співвітчизником.

«Існують чотири критерії вищих навчальних закладів світового рівня: викладачі і студенти світового рівня, необмежені ресурси і сприятливе управління. Є кілька думок щодо останнього пункту, але в цілому його трактують так: адміністрація розпоряджається фінансами та іншими ресурсами, а викладацький склад має повну академічну свободу», — зауважив лектор.

Володимир Бріллер окреслив роль стратегічного планування у вищих навчальних закладах на прикладі Інституту Пратта, відзначивши власні рішення щодо поліпшення ефективності його функціонування: проведення соцопитування незалежною професійною групою, забезпечення прозорості дій, представництво всіх учасників освітнього процесу у діяльності закладу. Наразі Інститут Пратта посідає лідируючі позиції в міжнародних рейтингах, хоча раніше навіть не проходив ранжування.

За словами лектора, відділи інституціональних досліджень існують в кожному університеті США, створювалися вони для звітності перед державою, проте наразі ще й слідкують за ефективністю роботи його підрозділів. Серед основних функцій — внутрішня і зовнішня звітність, заплановані та спеціальні проекти, управління даними і технічна підтримка, дослідження та розвиток.

Матеріал з univer.kharkov.ua