RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 1393

25 травня 2016 року

День філолога: факультет іноземних мов відзначає

День філолога: факультет іноземних мов відзначає

Факультет вітає всіх філологів зі святом та бажає їм професійного росту, успіхів і натхнення!


Філологія — одна з найцікавіших наук, яка включає в себе цілу сукупність наукових напрямків, що вивчають нашу багату культурну спадщину, виражену як в літературній творчості, так і в мовній культурі. В перекладі з давньо­грецької “філологія” означає любов до слова.

Своє професійне свято — День філолога — випускники та викладачі філологічних факультетів, а також щирі поціновувачі духовної культури і літературної творчості святкують в Україні 25 травня, на наступний день після Дня слов’янської писемності і культури.

Факультет іноземних мов Каразінського університету пишається своїми викладачами та випускниками — видатними перекладачами, письменниками, сценаристами, які зробили вагомий внесок у культурну спадщину факультету. Серед них доцент Тетяна Варенко, авторка віршованих романів англійською мовою, яка у 2015 році отримала срібну медаль у номінації «Краща наукова фантастика/фентезі» на міжнародному літературному конкурсі "Feathered Quill Book Awards" за свій кросжанровий віршований роман “Elfineness”, та доцент Олеся Малая, перекладач художньої літератури видавництва «Клуб сімейного дозвілля», яка переклала понад 40 романів німецькомовних та англомовних авторів, у тому числі В. Хольбайна, Д. Карра, А. Мерріта, Г.Ф.Лавкрафта, Рея Бредбері, Стівена Кінга і Харлана Еллісона.

Перекладач і сценарист Олексій Гавриленко написав роман «Месть священника» у жанрі героїчної фантастики та є автором сценарію і співпродюсером художнього короткометражного фільму “Once Upon a Mine” («МІНА»), представленого на Канському кінофестивалі. Ще один випускник факультету іноземних мов Ілля Плахута наразі пов’язує своє життя з письменництвом та іноземними мовами. У 2014 році він видав чотири підручника з французької мови та свій перший художній роман “Каліки”. У 2015 році Ілля Плахута видав два романи російською — "Черный Пес" та "Спящий Бог".

Відомий журналіст­сатирик і письменник Віталій Вітальєв теж випускник факультету іноземних мов. Він писав статті для газет Австралії та Великої Британії, є автором численних документальних матеріалів для Channel 4, ABC та BBC, а також автором 11 книг. Віталій Вітальєв — володар низки літературних та публіцистичних нагород, зокрема у 2015 році він став фіналістом конкурсу PPA Award “Обозрівач року”.

День філолога давно перейшов кордони багатьох держав і по праву його вже можна назвати міжнародним професійним святом фахівців різних напрямків, які у своїй сукупності об’єднує філологія. Лінгвісти і літературознавці, вчителі та викладачі в галузі літератури і мови, перекладачі та письменники й усі, хто пов’язав свою освіту і професійну діяльність з філологією, — це надзвичайний колір будь­якої нації.

Факультет іноземних мов вітає всіх філологів зі святом та бажає їм професійного росту, успіхів і натхнення!