RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 1814

8 квітня 2017 року

Всеукраїнська науково-практична конференція «Питання Сходознавства в Україні»

Всеукраїнська науково-практична конференція «Питання Сходознавства в Україні»

Перша конференція кафедри східних мов та міжкультурної комунікації.


6 квітня 2017 року на факультеті іноземних мов Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна пройшла Всеукраїнська науково-практична конференція «Питання Сходознавства в Україні». Для факультету іноземних мов це особливий день, адже це перша конференція, яку проводить кафедра східних мов та міжкультурної комунікації. Конференція проводилася спільно з факультетом іноземної філології та історичним факультетом Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди та об’єднала близько 130 науковців, чиї дослідження зосереджені на вивченні східних мов, з Китайскої Народної Республики, Азербайджана, Росії та України.

Відкривала конференцію декан факультету іноземних мов ХНУ імені В. Н. Каразіна, Валентина Григорівна Пасинок, яка наголосила на знаковості цієї події для факультету і університету. Зі словами привітання до учасників і гостей конференції звернулися другий секретар посольства Ізраїлю в Україні, керівник ізраїльського культурного центру в Харкові Аліса Лідерман, Директор Інституту Конфуція Дін Шивен, які побажали всім плідної дискусії та успішної наукової співпраці.

На пленарному засіданні пролунали доповіді співробітника політичної секції посольства України в Туреччині Евгенії Василівни Габер («Проблеми і перспективи розвитку співпраці між ВНЗ України і Туречиини»), завідувача кафедри східних мов ХНПУ імені Г. С. Сковороди) Любові Сергіївни Калашник («Роль іноземних національно-релігійних утворень в становленні системи соціального піклування про неповнолітніх в Китаї»), завідувача кафедри мистецтвознавства, літературознавства та мовознавства Харківської державної академії культури Світлани Борисівни Рибалко («Японське традиційне вбрання у культурологічному дискурсі»), завідувача кафедри романської філології та перекладу ХНУ імені В. Н. Каразіна) Світлани Костянтинівни Криворучко («Конфлікт Схід/Захід у романі Го Сяолу “Короткий китайсько-англійський словник коханців”»), професора кафедри філософії та політології Харківської державної академії культури Анатолія Трохимовича Щедріна («Запад и Восток в контексте парадигматики историко-культурологических исследований»), доцента кафедри історії стародавнього світу та середніх віків Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Андрія Миколайовича Домановського («Хартія на списі як корогва і монети в сагайдаку як стріли: про символізм опису арабо-візантійсько-слов’янських стосунків 692 р. у Феофана і Никифора»), керівника Науково-дослідного центру орієнталістики імені Омеляна Пріцака Національного університету «Києво-Могилянська академія» Таїсії Михайлівни Сидорчук («До історії наукового співробітництва Омеляна Пріцака з вченими Японії»), доцента кафедри східних мов ХНПУ імені Г. С. Сковороди) Ірини Алімджанівни Бикової («Взаимодействие вербальных и невербальных средств коммуникации в китайской культуре»).

Після пленарного засідання робота конференції продовжилася на секційних засіданнях, які працювали за такими напрямами:

  • Лінгвістика та перекладознавство країн Сходу,
  • Література країн Сходу,
  • Філософія та культура країн Сходу
  • Освіта та виховання у країнах Сходу.
  • Методика викладання сходознавчих дисциплін.
  • Історія Сходу: проблеми теорії та практики,
  • Економіка, політика, соціум країн Сходу.

Програма конференції також передбачала майстер-класи з методики викладання східних дисциплін, які проводилися 7 квітня 2017 року у Центрі східних культур Харківського національного педагогічного університету імені Григорія Сковороди, та екскурсію містом.

Тези доповідей (PDF, 2,69 Mb)


Фотозвіт з заходу: