RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 1076

11 червня 2017 року

Наука — допінг щастя

Наука — допінг щастя

Завідувач кафедри англійської філології Вікторія Опанасівна Самохіна про науку.

Стаття про завідувача кафедри англійської філології, академіка Академії наук Вищої освіти України, професора Вікторію Опанасівну Самохіну з випуску № 10 загальноуніверситетської газети «Харківський університет» від 16 травня 2017 року:

− Наукою почала займатись під час роботи над дипломом. Пощастило із науковим керівником − завідувачем кафедри, професіоналом і чудовим науковцем, Юлією Федорівною Єщенко. Тема дипломної роботи стосувалась лінгвістики тексту, тоді цьому ще новому напряму вже було присвячено чимало наукових робіт. Я мало не потонула в кількості літератури, робота над дипломом здалась важкою, деколи незрозумілою. Захистила її з відзнакою.

Роботу визнали серйозною науковою працею, а Юлія Федорівна запросила випускницю працювати на кафедрі.

− Це і стало початком серйозної наукової діяльності. Відтоді я з ентузіазмом ставлюсь до усіх своїх робіт. Кандидатську дисертацію «Структурно-семантичні особливості та функції складних речень та приєднувальних конструкцій із сурядним зв’язком (у діалогічних єдностях сучасної англійської мови)», захищала у спеціалізованій раді Одеського державного університету імені І. І. Мечнікова. Вона була відзначена науковою новизною. А докторська «Жарт у сучасному комунікативному просторі Великої Британії та США: текстуальний і дискурсивний аспекти» у спеціалізованій Вченій раді Київського національного університету імені Тараса Шевченка названа кращою і отримала лише позитивні відгуки.

Науковий багаж налічує близько 250 статей та тез конференцій, понад 20 посібників та 4 монографії. Впродовж 10 років працювала заступником декана факультету іноземних мов з наукової роботи, стала ініціатором конференції «Каразінські читання» на факультеті та організації лінгвістичного семінару. Голова щорічного міжнародного наукового Форуму «Сучасна англістика», який можна назвати візитною карткою кафедри. Член університетської Вченої ради та ради факультету, член 2-х Спеціалізованих Рад із захисту докторських (ХНУ) та кандидатських дисертацій (Запоріжжя).

− Наука для мене − це допінг, необхідний компонент щасливого життя. Приємно, коли тебе називають провідним дослідником гумору в Україні, а колеги продовжують активно цитувати у своїх працях. 11 аспірантів вже захистилися під моїм керівництвом і п’ятеро зараз продовжують свої кандидатські дослідження. А мої студенти стають переможцями університетських та всеукраїнських конкурсів студентських наукових робіт.