RSS FeedНовини

  • Поделиться в VK
  • Поделиться в Facebook
  • Поделиться в Google+
  • Поделиться в Twitter
  • Количество просмотров 976

30 вересня 2017 року

Вітаємо з Міжнародним днем перекладача!

Вітаємо з Міжнародним днем перекладача!

Серед відомих перекладачів сучасності — викладачі факультету іноземних мов.


Щорічно 30 вересня відзначають Міжнародний день перекладача. Свято засновано Міжнародною федерацією перекладачів у 1991 році. Слід зазначити, що дата була обрана не випадково, адже 30 вересня є днем пам’яті Святого Ієроніма Стридонського, письменника, теолога, автора першого повного перекладу Біблії з давньогрецької та гебрайської мов. Його переклад був визнаний римо-католицькою церквою канонічним та отримав назву Вульгата. Святий Ієронім Стридонський вважається покровителем перекладачів.

Щороку Міжнародна федерація перекладачів визначає девіз свята, який у 2017 році звучить як «Переклад і різноманіття» (“Translation and Diversity”).

Плеяду спеціалістів виховала кафедра теорії та практики перекладу англійської мови факультету іноземних мов, професійне становлення яких відбувалося, зокрема, у перекладацькій студії під керівництвом відомої української письменниці та перекладачки Інни Гаврильченко. Сьогодні студію очолює доцент кафедри Олександр Кальниченко.

Серед відомих перекладачів сучасності — викладачі факультету іноземних мов: доцент кафедри німецької філології та перекладу Олеся Малая, перекладацький внесок якої — понад 40 романів німецькомовних і англомовних авторів, у тому числі В. Хольбайна, Д. Карра, А. Мерріта, Г.Ф.Лавкрафта, Рея Бредбері, Стівена Кінга і Харлана Еллісона; доцент кафедри теорії та практики перекладу англійської мови Марія Осінська, перекладач під час меморіальних заходів, присвячених 70-ій річниці початку ІІ Світової війни, за участі премʼєр-міністрів країн Європи у м. Гданськ (Польща); заступник декана з методичної та інноваційної роботи, доцент кафедри англійської філології Тетяна Варенко, провідний перекладач Центру веб-комунікацій Каразінського університету, та інші.

Вітаємо перекладачів з професійним святом, бажаємо творчої наснаги, натхнення та нових звершень!